preload background image

10 ok, amitől karikás lehet a szemed!

Egyre többen fordultok, hozzám azzal, hogy tegyek valamit a szem alatti karikáitok ellen. Az a helyzet, hogy eltüntetésük igen nehéz feladat, amit érdemes azzal kezdeni, hogy megfejtjük mi is okozza őket. Ezért úgy döntöttem, hogy összeszedem a lehetséges kiváltó tényezőket.

Az első két okot együtt említeném, mert szorosan összefüggnek. Ez a szinte mindenkit érintő stersszes életet, ami sokszor fáradsággal és kialvatlansággal párosul. A stressz csökkentése érdekében tanulj meg relaxálni, lazítani, menj el sportolni. Tudom nagyon nehéz betartani, de naponta legalább hét órát próbálj meg aludni is. Hidd el nem csak a karikáidnak tesz majd jót. Én drukkolok, remélem sikerülni fog.

Sokan kénytelenek egész nap a számítógép monitora előtt ülni. Ez is kedvez a karikák kialakulásának. A megelőzésük miatt fontos a szemed feszültség- mentesítése. Óránként legalább tarts 5 perc szünetet. Ilyenkor tornáztasd, masszírozgasd a szemedet. Ezzel serkentve a szem környéki anyagcsere folyamatokat.

Az arcon a legvékonyabb bőr a szem környékén található, ráadásul ez a finom bőrrész sem zsírszövetet, sem faggyúmirigyet nem tartalmaz. Így hajlamosabb a kiszáradásra is. A száraz bőr pedig karikák kialakulásához vezethet. Ugyanis ilyenkor a bőr nyirokkeringése lelassul. Ráadásul a pH érték savas irányba tolódik el, ami ráncok kialakulásához is vezethet, mert ilyenkor a bőr alatti kötőszövet rostképzése is lelassul. A kor előre haladtával egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a szemkörnyék finom bőrére. De sok folyadékfogyasztással és megfelelő szemkörnyék-ápoló készítmények használatával hidratált állapotban tarthatjuk ezt a területet.

Száraz bőr

Ehhez kapcsolódik a következő ok is a kevés folyadékfogyasztás. Az elégtelen folyadékbevitel miatt a vér az erekben nem áramlik kellő sebességgel. Vagyis pangani kezd, ennek a pangásnak a jele és következménye a szemkörnyéki sötét karika. Valamint oka lehet a száraz bőr kialakulásának is. Ennek elkerülésére ajánlott napi két liter vizet fogyasztani. Én is nehezen iszom meg ennyi folyadékot. De, ha egy ásványvizes üvegbe citromlét facsarsz, sokkal jobban itatja magát. Nekem ezzel a „trükkel” sikerül csak leküzdenem ezt a mennyiséget.

 

Az élénkítő szerek (kávé, tea, alkohol) túlzott használata is enyhe dehidratációhoz vezet. Ezek a szerek ráadásul értágító hatásúak is, így a szem alatti sötét karikák nyilvánvalóbbá válnak.

A dohányzás során felhalmozott salakanyagok lerakódása a szemkörnyéken is megmutatkozik. Érdemes tehát letenni a cigit. Így nem csak a karikáktól, hanem a fakó, élettelen bőrszíntől is megszabadulhatsz egy füst alatt.

Nők esetében a hormonális változásokat is meg kell említenem. Ezek általában csak átmeneti panaszokat okoznak. A menstruáció és a terhesség alatt sokan találkozhatnak karikákkal a szemük alatt.

Az okok között szerepelhetnek különböző betegségek, mint például vérkeringési és anyagcsere problémák, máj-, vese- és szívpanaszok, petefészek rendellenesség. Én itt a vérszegénységet, és a vashiányt emelném ki. Ilyenkor a szövetek nem kapnak elegendő oxigént (a szemed alatt sem) a hemoglobin szint csökkenése miatt. Vashiányra gyanakodhatsz, ha a karikás szemed „táskákkal” és fáradékonysággal párosul. Érdemes akár orvoshoz is fordulnod.

A végére hagytam a sokunk számára mumus genetikai hajlamot. Sajnos ez ellen nincs mit tenni.  Egyes embereknél a szem környéki bőr áttetszően vékony, így láthatóvá válik az alatta lévő érhálózat. Ráadásul a bőrszín (a pigment anyag mennyisége) még jobban kiemelheti azt. Sminkeléssel tudod csak elfedni.

És, hogy mi a megoldás?

Masszázzsal (vér- és nyirokkeringés fokozás) és folyadékpótlással (hidratálás) javítható a helyzet. Ajánlom még a hideg vizes szem mosást vagy borogatást reggel és este egyaránt.

A vashiányon megfelelő étkezéssel is tudsz segíteni. Például sok máj, spenót fogyasztásával, amihez nem árt, ha C-, és B-vitamint is eszel, elősegítve a vas jobb felszívódását. K- vitaminban gazdag étkezés is javasolt. A méreganyag felhalmozódás elkerülése érdekében pedig kerüld a „műkaják”-at.

Amiben én tudok segíteni, az a hidratálás, a méregtelenítés és a keringés javítása.

Catio Vital kezelés: nyirok és izom stimuláció, masszázs (hideg kövekkel), pakolás

Catio Lift kezelés: ionizáció, masszázs (hideg kövekkel), pakolás

Catio Vital Lift kezelés: nyirok és izom stimuláció, ionizáció, masszázs (hideg kövekkel), pakolás

 

Nincs hozzászólás.

Hozzászólok

Önnek Bejelentkezve kell lenni, hogy hozzászolhasson.