preload background image

A helyes bőrápolás első 3 lépése

A helyes bőrápolás (első rész)

 

Bármilyen típusba is sorolható a bőröd, a rendszeres kozmetikai látogatások mellett otthoni ápolásra is szüksége van. Számtalan márka, még több terméke kínál megoldást, akár a hidratálás, akár a ránctalanítás vagy épp a mitesszerek kialakulásának megelőzése a cél. A választás viszont egyáltalán nem egyszerű. Mindenképpen érdemes azzal kezdeni, hogy megtudjuk milyen típusú a bőrünk. Ezután már könnyebb megtalálni, a megfelelő kozmetikumokat. Egy rossz krém választása ugyanis többet árt, mint használ.

Tisztítás

Első körben ismerkedjünk meg az arcápolás kezdő és egyben legalapvetőbb lépéseivel. Azon belül az arctisztító készítményekkel, a tonikokkal és a bőrradírokkal.

Tisztíts alaposan! Ez a legfontosabb lépés, mindennek az alapja. Az arctisztítása történhet arctej, gél vagy hab, esetleg krém állagú készítmény alkalmazásával. Nagyon fontos, hogy bőrtípusodnak megfelelőt válassz. Minden este érdemes használni, mert a nap folyamán a bőrödre került szennyeződéseket (por, mirigyek váladékai), valamint a sminked maradványait is hatékonyan távolítják el. A bőröd így jobban tud lélegezni, nem tömítik el a szennyező anyagok a pórusaidat egész éjszaka.

A tejekből érdemes vizes vattakorongra pumpálni egy adagot, majd azzal áttörölni az egész arcot. Addig ismételd, amíg a vattán elszíneződést látsz. A gél és hab formátumúakat vizes kézzel, az ujjaid segítségével, körkörös mozdulatokkal kell felhabosítani, az arcodon. Így jól fellazulnak a szennyeződések, végül langyos vízzel leöblítsd le és töröld szárazra a bőröd.

Arclemosó fajtái

Hetente 1x használj bőrradírt! Az elhalt hámsejtek eltávolításával, bőröd sima és üde lesz. Meglátod a krémek is jobban beszívódnak majd. De ne vidd túlzásba! Tényleg elég csak hetente. A szemed környékét pedig kerüld el!

Ha szemcsés bőrradírt (ún.: mechanikai peelinget) használsz vérkeringésed is felpezsdül. Azt, hogy mekkora szemcséjűt választasz, azt rád bízom, ami jól esik. De tartsd szem előtt bőröd érzékenységét. Fiatal, zsíros, de nem pattanásos bőr esetén kifejezetten ajánlott. Egy borsónyi darabot a tubusból kinyomunk, majd vízzel vagy szárazon átdörzsöljük vele a bőrt.

Radírozás

Léteznek enzimes peelingek. Ezek nem tartalmaznak szemcséket, hanem enzim (pl.: bromelain, papain, ficin…) segítségével oldják fel az elszarusodott bőrréteget. Használatuk gyulladásra hajlamos érzékeny, zsírhiányos és rozáceás bőröknél javasolt. Csak egyenletesen fel kell kenni, majd a megfelelő hatóidő után langyos vízzel leöblíteni.

A savak (kémiai radírok), oldják a keratin közti kötéseket. A savérzékeny bőrök kivételével, bármely bőrtípusra alkalmazható. Főleg, ha probléma (foltok, hegek) kezelésről van szó. Ezek a készítmények kozmetikában vagy bőrgyógyásznál használatosak. Otthon maximum kozmetikus vagy orvos javaslatára és felügyeletével használj csak savas készítményeket!!!

Bőrradírok fajtái!

A kombinált peelingek mindig tartalmaznak mechanikai radír szemcséket, és vagy enzimet, vagy pedig AHA savat. Ezeket használhatod úgy, mint egy szemcsés vagy egy enzimes peelinget. Vagy kend fel az arcodra, és a megfelelő hatóidő eltelte után dörzsöld le, utána öblítsd le.

Tonizálj! A bőrtípusodnak megfelelően kiválasztott tonik, egyfelől segítséget nyújt a szépségcélod elérésében (feszesítés, normalizálás, nyugtatás, összehúzás), másfelől beállítja az ideális pH értéket. Minden alkalommal használd, ha a bőrödet vízéri (pl.: arclemosás, radírozás, pakolás után). A szemed környékét kerüld ki, és sose öblítsd le! A bőrt előkészíti, az utána következő hatóanyagok bejuttatására.

Tonizálás

Az arcápolás eme 3 lépése során használhatsz kis kefét, mikroszálas törlőkendőt, különböző otthoni radírozó gépeket a hatás fokozása érdekében. Fontos, hogy az általad használt készítmények, egy márka termékei legyenek, mert ezek egymás hatását erősítik. Érdemesebb inkább, hatóanyagokban gazdag professzionális készítményeket választani, mint a jó marketinggel rendelkező alacsony hatóanyag-tartalmú termékeket megvenni. Hidd el anyagilag sem jársz rosszabbul.

Kellékek

Az arclemosás, radírozás és tonikozás után jöhetnek a krémek, szemápoló készítmények, szérumok és pakolások. De ezekről részletesen egy kicsit később írok majd.

Nincs hozzászólás.

Hozzászólok

Önnek Bejelentkezve kell lenni, hogy hozzászolhasson.