preload background image

Miért és hogyan alakulnak ki a striák? Mit tehetünk ellenük?

Mostanában sok ismerősöm vár babát vagy nemrégiben szült. Az utóbbiak között sajnos többeknél előfordult, hogy pocakjuk nem bírta a hirtelen tágulást és piros csíkok alakultak ki rajtuk. Ezért gondoltam, hogy összeszedek minden infót, amit a megelőzésükről és kezelésükről tudni érdemes. Sajnos striák nem csak a kismamáknál alakulhatnak ki. Kamaszkorban és hirtelen hízás esetén is megjelenhetnek.

 

stria
Stria

 

Mi is az a stria?

A kötőszöveti gyengeség egyik megnyilvánulási formája. A bőrön jól látható, a feszülés irányára merőlegesen kialakuló, egymással párhuzamosan futó, eleinte pirosas-lilás, majd fehéres színű csíkok. A kötőszövetet ért sérülések felszíni nyomai.
Leggyakrabban a nőknél alakul ki, főként a fenék, a combok, a has és a mellek területén, férfiaknál pedig a háton.

 

a bőr rétegei
A bőr rétegei

 

Kialakulásuk

Az oka a kötőszövet szerkezetének meggyengülése ( a nőknél alapból is lazább szerkezetű, mint a férfiaknál), vagyis a bőr irha rétegében lévő elasztikus rostok rugalmassága nem jó, így a bőr az őt érő nagyobb feszüléshez nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, ahogy kellene. Ez miatt a bőr alatti kötőszövet lassabb ütemben növekszik, mint a bőr felső rétege, így a kötőszöveti rostok megreped, elszakadnak. A kezdeti vöröses színt az irhában lévő erek okozzák. Idővel a striák kifehérednek.

 

egészséges étel
Egészséges étkezés

 

Hajlamosító tényező a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is, ezek nem kis szerepet játszanak a fibroblasztok, a kollagén- és elasztikus rostok és mikrorostok károsodásában, a bőr ellenálló-képességének és szakítószilárdságának romlásában. De sajnos az a fránya genetika itt is negatív irányban befolyásolja ezt a folyamatot. Így ha valakinek az édesanyja is küzdött a striákkal, akkor Ő fokozottan figyeljen oda a megelőzésükre. Kialakulásuk oka lehet még a mellékvesekéreg túlműködése, a kórosan magas vérkortizolszint okozta tünetegyüttes, az ún. Cushing-szindróma, vagy a szteroidok túl sokáig történő szedése.

 

Mikor mire figyeljünk oda?

Várandósság esetén fontos a megelőző kezelés. Már az elejétől fogva ajánlott a bőr rugalmasságát fokozó készítmények használata. Az A-vitamin-sav alkalmazása ebben az időszakban ellenjavallt, mert károsíthatja a magzatot! Érdemes odafigyelni a testsúlyra, a túlzott hízás kerülendő. Jó hír, hogy a pubertáskori és a terhesség ideje alatt kialakuló striák között nincs semmiféle közvetlen kapcsolat. Vagyis nyugi a kamaszkori striák nem jelentenek terhességi striákat is, ez utóbbi elsősorban genetika kérdése. A gyermekvárás ideje alatt a nők 30%-ánál alakulnak ki ezek az elváltozások.

 

piros stria
Piros stria

 

Serdülőkorban a hirtelen növés és/vagy hízás is könnyen előfordulhat, itt is a bőrt rugalmasító készítmények preventív alkalmazása javasolt. A kamaszkori hirtelen növekedés következtében a lányok 90%-ánál jelentkeznek a kötőszöveti szakadások jelei.

 

kamasz
Kamasz

 

Striára hajlamosak még a hízékony emberek. Fontos, hogy ők elkerüljék a gyors súlycsökkenéssel, majd visszahízással járó úgynevezett jojó effektust! Mert ellenkező esetben, nem csak a bőr állapota, de a szervezet alkalmazkodóképessége is sokat romlik.

 

elhízás
Elhízás

 

Megelőző krémek és módszerek

Használhatsz jó feszesítő, bőrerősítő és hidratáló hatású (A-, E- és F-vitamin tartalmú) olajokat, mint például az olívaolaj, az avokádóolaj, a mogyoróolaj, a lenolaj és a kökényolaj. Ezeket keverheted testápolóhoz is. Vagy vehetsz kifejezetten stria megelőzésre kifejlesztett készítményt is.

 

krém
Stria elleni krém

 

A masszázsok is jótékonyan hatnak a bőr állagára, rugalmasságára azáltal, hogy fokozzák a mikrocirkulációt és a bőranyagcserét.
Az egészséges étrend nagyon fontos megelőző tényező. A bőr számára fontos A-,C-, E-, F-vitaminokat és ásványi anyagokat, friss növényekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással lehet csak megfelelő mennyiségben bejuttatni a szervezetbe. A gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt segítik a bőr frissességének megőrzését. Jó hatásúak még a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj, és a szilíciumot tartalmazó teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak.
Hangsúlyos a napi 2-3 liter folyadékfogyasztás, ami nem a kávé és a kóla, hanem a víz.

 

víz ivás
Víz ivás

 

Sportolj rendszeresen. A kötőszövet megfelelő struktúrájának és funkcióinak megőrzése szempontjából alapvetően fontos a bőr vér- és nyirokkeringésének jó működése, a toxikus anyagok folyamatos kiürülése a bőrből, és a normális sejtanyagcsere.
Továbbá jó megoldás a hideg-meleg váltófürdő, ami feszesíti a bőrt és fokozza a vérkeringést.

 

zuhanyzás
Zuhanyzás

 

KEZELÉS LEHETŐSÉGEI

A már kialakult stria nyomait sajnos a bőrről tökéletesen eltüntetni nem lehet, de a bőr szerkezetének erősítésével, feszesítéssel mérsékelhetőek és kevésbé feltűnővé tehetőek a csíkok, valamint megelőzhető a kötőszövetek további sérülése.

Az egyik legeredményesebb kezelési forma, főként friss stria esetén a bőrgyógyászok által használt fraxel eljárás, amely a lézer fényét nagyszámú, különálló oszlopra bontja. Az eljáràs során a hámon át az irhába behatoló lézerfény oszlopok eltávolítják a károsodott sejteket. Ép hám és irha marad körülöttük, ebből kiindulva a hám gyorsan újra tud képződni. Valamint a lézer hőhatása révén összehúzza az irhát, fokozza az elasztikus és kollagén rostok termelődését, így az irha tömörebbé, rugalmasabbá válik. A fehér striák is javíthatók ezzel a módszerrel.

A fotorejuvenációs (IPL) kezelés, a már kifehéredett striák normál bőrszínné alakulását segítik elő.

Kozmetikai kezelésként figyelmedbe ajánlom a mikrodermabráziót, ami fizikai bőrhámlasztás során serkenti a működőképes hámsejtek képződését. A kezelt terület kötőszövetében javul a vérkeringés, az anyagcsere és a nyirokáramlás. Tű nélküli mezoterápiával kombinálva a kezelés még hatékonyabb.

 

mikrodermabrázió
Mikrodermabrázió

 

A tű nélküli és természetesen a tűs mezoterápia akár önállóan is alkalmazható a striák ellen. A kezelés során olyan rugalmasító anyagokat juttatnak a bőrbe, amely kipótolja a szövethiányt, a striák összébb húzódnak, és a bőr felülete simább lesz.

 

mezoterápia
Mezoterápia

 

A kozmetikusok és bőrgyógyászok által egyaránt használt dermarolleres (tűs henger) kezelés során újrarendeződik a károsodott kollagén és elasztin, és új kollagén is termelődik. A roller által nyitott mikrocsatornákon át, a kifejezetten a striák ellen kifejlesztett hatóanyagok kombinációja gyorsan felszívódik, ezzel elősegítve a károsodott bőr regenerációját. Hasonló módszerrel történik a kozmetikai mezopen kezelés is.

 

dermaroller
Dermaroller

 

A orvosi kémiai hámlasztás során alacsony koncentrációjú triklór-ecetsavat használnak ezt egészítik ki A-vitamin-sav krém (Retin-A) napi, otthoni használatával. Önmagában a krémmel is nagyon jó eredmények érhetők el, ha valaki időben, akkor amikor a csíkok még rózsaszínesek, elkezdi a kezelést. Ugyanis az A-vitamin-sav (orvosi rendelvényre) helyi alkalmazásával ekkor még szinte teljesen eltüntethetőek a keletkezett szakadások nyomai. A régi, kifehéredett striákon ez a kezelés nem segít. A terhesség ideje alatt a kezelésnek ez a fajtája nem alkalmazható.

 

a vitamin sav
A-vitamin-sav

 

Szép javulást lehet elérni karboxi terápiával. A módszer lényege, hogy a bőr alá két – egy felszíni és egy mélyebb – rétegben szén-dioxidot fecskendeznek a csíkok teljes hosszában, ami erőteljes stimuláló hatást fejt ki a szövetekre.

Bármelyik kezelést érdemes kiegészíteni valamilyen, kifejezetten erre a célra kifejlesztett krémmel. Ezek általában A-vitaminsavat, glikolsavat, cinket, hialuronsavat, C-vitamint és különféle növényi kivonatokat tartalmaznak.

Hozzászólások lezárva.