preload background image

BASALIOMA – A LEGGYAKORIBB ROSSZINDULATÚ BŐRDAGANAT


Itt a nyár!

Így nyár eljöttével, egyre többet hallani a napozás veszélyeiről, a bőrdaganatok kialakulásáról. Remélem már mindenki ismeri a melanóma kifejezést, ami a legrosszabb indulatú bőrdaganat. De sokan talán nem vagytok még tisztában azzal, hogy nem ez a legelterjedtebb fajta. Én is az utóbbi pár évben kezdem egyre sűrűbben hallani vendégekről, ismerősökről, és nem olyan régen még Hugh Jackmanről is hogy basaliomájuk van, vagy volt.

A basalioma, vagy más néven bazálsejtes karcinóma a bőr hámrétegének, legalsó szakaszából a bazális rétegből kiinduló olyan daganat, aminek a viselkedése jóindulatúnak mondható, mivel nem ad áttétet, sem a nyirokcsomókba sem más szervekbe. Habár bármelyik testrészen kialakulhat, megjelenésére főleg a fénynek kitett területeken, a vállakon, a törzs felső részén, a kezeken és elsősorban az arcon kell számítani.


Használj fényvédőt!

Főként az életünk során minket ért ultraibolya fénydózis hatására keletkeznek, de azért ehhez még különböző környezeti ártalmak és az egyéni hajlam is hozzájárul. Ezért is fordul elő többször 50 éves kor felett és a fehér bőrű (I-III. bőrtípusba sorolható) embereknél. A legújabb kutatások szerint a daganat kialakulásában 3 jelentős rizikófaktornak van szerepe. Az első, a fiatal korban (30 éves kor előtt) bekövetkezett napsugárzás terhelés. A második, ha valakinek ekcémája van. A harmadik, pedig ha már volt ilyen betegsége.

A terjedése miatt mégis rosszindulatú. Ugyanis a basalioma többször kiújulhat, valamint terjedése közben környezetét, sőt agresszívabb formái a mélyebb, porcos szöveteket vagy akár a csontot is roncsolhatják.


Te melyik típus vagy?

A legtípusosabb formája egy jellegtelen, halvány vöröses, néha áttetsző, gyöngyházfényű, kissé tömöttebb tapintatú csomó, melynek közepén hosszabb fennállás után egy nem gyógyuló seb jelenik meg. A diagnózis felállítását gyakran megkönnyíti a hosszan lefutó, tágult, kanyarulatos kapilláris erek jelenléte az elváltozás felszínén.

Más esetben csak egy halvány vöröses, finoman hámló, hosszabb ideje nem gyógyuló sebecske látható.

Léteznek pigmentált típusai is, amikek elkülönítése a melanomától igen nehéz.


Bátran fordulj orvoshoz!

Többféle kezelés létezik, de az egyszerű, kisméretű basaliomákat leggyakrabban sebészi kimetszéssel távolítják el, ez egyben a legbiztonságosabb módszer is. Ezek után a beteg gyógyultnak tekinthető. Fontos, hogy az arcon lévő daganatoknál fennállhat a kiújulás veszélye, ezért ebben az esetben rendszeres kontroll javasolt.


Felkészültél a strandolásra?

Figyeljetek oda magatokra és szeretteitekre! Ha bármilyen gyanús elváltozást találtok bőrötökön, forduljatok azonnal orvoshoz. És ne felejtsétek otthon a naptejet, ha strandolni mentek. Aki munkája vagy egyéb elfoglaltsága miatt sokat tartózkodik a szabadban, használjon magas fényvédő faktoros arckrémet.

Források:

  • www.borrak.net/
  • www.bordaganat.hu/bazalioma.html
  • www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/1304/basalioma-(bazalsejtes-karcinoma)

Nincs hozzászólás.

Hozzászólok

Önnek Bejelentkezve kell lenni, hogy hozzászolhasson.